Co To Jest Kuskus? Korzyści Z Kuskusu I Nie Tylko

Dzięki naszemu szybkiemu życiu i dłuższym godzinom pracy, utrzymanie sprawności i aktywności jest zdecydowanie wyzwaniem. Aby zrekompensować brak ruchu i aktywności fizycznej, często mamy tendencję do zmiany naszych nawyków żywieniowych, jak również. W ramach tej zmiany, superfoods i zdrowej żywności są zawarte w naszej codziennej diecie dużo. Jednym z takich potraw, które porywają kulinarny świat przez burzę, jest kuskus. Co to jest kuskus i jakie są korzyści z kuskusu? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Co To Jest Kuskus?

Ziarnisty wygląd kuskusu myli większość ludzi i mylą go z całym ziarnem, ale tak nie jest. Jest wytwarzany z mąki semoliny lub kulek pszenicy durum i jest popularnym przysmakiem w północnej części Afryki. Niektórzy nawet używają tego jako alternatywy dla makaronu. Kuskus, który kiedyś pochodził z Afryki Północnej, powoli przedostał się do większości części świata i stopniowo staje się gorącym faworytem.

Do wyboru są trzy rodzaje kuskusu: kuskus marokański, Izraelski i libański. Dowiedzmy się, jak rozróżnić te trzy odmiany.

Ta odmiana kuskusu jest najmniejsza. Jeśli porównałbyś to z innym ziarnem pod względem wielkości, mógłbyś spojrzeć na kaszę manną, ponieważ obie mają podobną wielkość. Czas gotowania marokańskiego kuskusu jest bardzo krótki; gotuje się w ciągu 2-3 minut.

Ta odmiana kuskusu jest również znana jako perłowy kuskus ze względu na okrągły perłowy wygląd. Ma większy rozmiar niż marokański odpowiednik. Czas gotowania Izraelskiego kuskusu jest podobny do makaronu; pełne ugotowanie zajmuje około 10-12 minut.

Jest również znany jako Moghrabieh kuskus. Z trzech odmian kuskusu jest to największa i trwa najdłużej gotować. Wymaga prawie 15-20 minut czasu gotowania.

Teraz, gdy wiesz, co to jest kuskus i różne odmiany dostępne na rynku, Możesz wybrać preferowany wariant i rozpocząć kulinarne doświadczenie z tym skromnym jedzeniem.

W kolejnych sekcjach poznajmy wartości odżywcze i potencjalne korzyści zdrowotne kuskusu. Zobaczmy również, jak kuskus jest dla ciebie zdrowy.

Wartości Odżywcze Kuskusu

Kuskus zawiera duże ilości węglowodanów, błonnika pokarmowego, a także zawiera gluten, ponieważ jest wytwarzany z kaszy mannej i pszenicy durum. Ponadto zawiera również minerały, takie jak magnez, fosfor i potas (1).

Możesz unikać kuskusu, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej.

Wartości odżywcze w 100g

Nazwa Wartość Jednostka
Woda 72.6 g
Energia 112 kcal
Białko 3.79 g
Tłuszcz Całkowity 0.16 g
Popiół 0.26 g
Węglowodany 23.2 g
Błonnik Pokarmowy 1.4 g
Cukier Ogółem 0.1 g
Wapń 8 mg
Żelazo 0.38 mg
Fosfor 22 mg
Sód 5 mg
Mangan 0.084 mg
Selen 27.5 µg
Cynk 0.26 mg

Czy kuskus jest dla Ciebie zdrowy? A jeśli tak, to jakie są niektóre z potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających zscous? Zanurzmy się, aby dowiedzieć się więcej.

Potencjalne Korzyści Zdrowotne Kuskusu

Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z kuskusu można przypisać bogatemu w minerały profilowi odżywczemu. Jest bogatym źródłem selenu i manganu, które są niezbędne dla Twojego organizmu.

  • Może Pomóc W Zapobieganiu Chorobom Serca

Selen obecny w kuskusie jest przeciwutleniaczem i niezbędnym minerałem śladowym, który został powiązany z poprawą zdrowia serca. Pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza szanse na choroby serca (2).

  • Może Pomóc W Zmniejszeniu Ryzyka Zachorowania Na Raka

Wiele badań przeprowadzonych na zwierzętach sugerowało znaczenie selenu w zmniejszaniu i zapobieganiu nowotworom. Zgodnie z wtórnymi ustaleniami badania, w przypadku ludzi, suplementacja selenu może wydawać się zmniejszać częstość występowania raka (powszechny rodzaj raka, który rozpoczyna się na nabłonkowej warstwie skóry lub na wewnętrznych tkankach narządów). Jednakże w badaniu stwierdzono również, że samo to nie jest wystarczające do udowodnienia skuteczności selenu i że wymagane są dalsze badania (2), (3).

Selen obecny w kuskusie jest naturalnym przeciwutleniaczem, który pomaga w redukcji wolnych rodników, które powodują uszkodzenia tkanek. Istnieją pewne dowody, które sugerują, że wolne rodniki są odpowiedzialne za przewlekłe problemy zdrowotne, takie jak choroby układu krążenia i problemy zdrowotne (4).

Obecność wysokiego poziomu błonnika w kuskusie działa odstraszająco w wydzielaniu greliny, hormonu odpowiedzialnego za wyzwalanie głodu. Badania wykazały, że grelina zwiększa apetyt i jest również związana z masą ciała (5). Jedzenie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak kuskus, może pomóc Ci poczuć się pełnym i może zapobiec przejadaniu się i przybieraniu na wadze.

Błonnik pokarmowy w kuskusie pomaga w ruchu stolca, dodając do niego masę i stymulując perystaltyczny ruch przewodu pokarmowego. Jedzenie żywności bogatej w błonnik jest ogólnie zalecane, gdy masz zaparcia, ponieważ błonnik pomaga w łagodzeniu zaparć ( 6), (7).

Po przeczytaniu o zaletach kuskusu, spójrzmy teraz na włączenie kuskusu jako części diety.

Jak Dodać Kuskus Do Diety?

Kuskus może być stosowany jako substytut makaronu lub można go dodać do sałatek, aby nadać mu ładną konsystencję. Może być również podawany jako dodatek do mięsistego sosu do wyboru. Alternatywnie, można połączyć go z innymi ziarnami, takimi jak quinoa i brązowy ryż wraz z boku warzyw do wyboru.

Dodawanie kuskusu do diety jest dość proste, wszystko, co musisz zrobić, to kupić kuskus z lokalnego sklepu spożywczego lub sklepu ekologicznego i dodać go do niektórych ulubionych potraw.

W następnej sekcji przyjrzyjmy się kilku szybkim i łatwym recepturom, które możesz wypróbować Sam oraz kilku wskazówkom na gotowanie kuskusu.

Wskazówki Dotyczące Przygotowania I Popularne Przepisy

Gotowanie kuskusu jest dość proste, ponieważ kuskus kupiony w Sklepie jest w połowie ugotowany. Postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, aby upewnić się, że gotujesz kuskus do perfekcji.

  • Wybierz Kuskus Pełnoziarnisty

Upewnij się, że kupujesz libański kuskus, ponieważ jest on ogólnie dostępny w postaci pełnego ziarna. Jego Izraelskie i marokańskie odpowiedniki nie są pełnoziarniste.

  • Zapewnienie Odpowiedniego Stosunku Wody Do Kuskusu

Idealny stosunek to 1 szklanka wody do ⅔ szklanki kuskusu.

  • Dodawanie Kuskusu Zbyt Wcześnie

Unikaj dodawania kuskusu zbyt wcześnie do wody, ponieważ może stać się rozmoczony i grudkowaty. Idealny czas na dodanie kuskusu to czas, gdy woda osiąga temperaturę wrzenia lub gotuje się na wolnym ogniu. Upewnij się, że po dodaniu kuskusu wyłączysz ogień, aby uniknąć przegotowania.

  • Nie Pozwalając Mu Siedzieć Wystarczająco Długo

Po dodaniu kuskusu i wyłączeniu ognia, upewnij się, że pozostajesz na tyle długo, aby mógł gotować; 4-5 minut powinno być idealne. Upewnij się, że pokrywa garnka pozostaje zamknięta, aby para została wchłonięta i pomogła w jej gotowaniu. Usunięcie go zbyt wcześnie sprawi, że kuskus będzie zbyt żujący i chrupiący.

Nie zapomnij puchnąć kuskusu, ponieważ może być gęsty. Możesz użyć widelca do skrobania i łamania grudek.

Postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, a powinieneś być w stanie idealnie ugotować kuskus w krótkim czasie. Teraz spójrzmy na kilka łatwych do zrobienia przepisów na kuskus.

Szybki I Łatwy Kuskus Cytrynowo-Ziołowy

Oto łatwa do przygotowania przekąska z kuskusem, która zajmuje mniej niż 30 minut.

Wymagane Składniki

  • 1 szklanka kuskusu do wyboru
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego lub kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • sól według smaku
  • czarny pieprz w proszku według smaku
  • płatki chili do dekoracji

Przygotowanie

  1. Spłucz kuskus zimną wodą, aż woda będzie czysta.
  2. Doprowadzić wodę do wrzenia w średniej wielkości garnku lub rondlu.
  3. Dodaj kuskus i przykryj pokrywkę i wyjmij naczynie z ognia.
  4. Odstawić na 8-10 minut.
  5. Zdejmij pokrywę i użyj widelca, aby ją puścić.
  6. Dodaj oliwę z oliwek, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz, i dobrze wymieszać. Dodać płatki chili do dekoracji.
  7. Podawać w misce lub talerzu i cieszyć się!

Ten następny przepis wymaga tylko 3 składników i może być podawany jako podstawa do gulaszu lub może być spożywany tak, jak jest.

Kuskus 3-Składnikowy

Składniki

  • 1 ¾ szklanki wody lub bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • ¼ Łyżeczki soli (można zmniejszyć sól, jeśli używasz solonego bulionu)
  • 1 ½ szklanki kuskusu

Przygotowanie

  1. W rondlu dodać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać sól i dobrze wymieszać. Teraz dodaj kuskus i przykryj patelnię pokrywką. Wyłączyć ogrzewanie i wyjąć patelnię z pieca i odstawić na bok.
  3. Odstawić kuskus na 5-6 minut.
  4. Gdy kuskus wchłonie wodę, napełnij go widelcem. Powinien mieć lekką i puszystą konsystencję.
  5. Podawać w misce i mieć go tak, jak jest, lub użyć go jako podstawy do gulaszu.

Czy nie były to szybkie i łatwe przepisy? Wypróbuj to i pochwal się swoimi umiejętnościami gotowania z przyjaciółmi i rodziną.

Teraz dowiedzmy się, czy są jakieś wady jedzenia kuskusu lub jakichkolwiek problemów alergicznych.

Możliwe Działania Niepożądane I Alergie

Chociaż kuskus jest bogaty w minerały i błonnik, jedzenie go może być wadą. Oto kilka rzeczy, które musisz wiedzieć.

Kuskus zawiera dużą ilość glutenu. Jeśli masz alergię na gluten lub jesteś na diecie bezglutenowej, powinieneś unikać jedzenia kuskusu.

  • Ma Niskie Niezbędne Składniki Odżywcze

Błonnik, białka i węglowodany są głównymi składnikami odżywczymi kuskusu. Oprócz tych trzech składników odżywczych, nie ma żadnych innych składników odżywczych, które są dostępne w dużych ilościach w kuskusie. Chociaż te są świetne,y zasadniczo nie kwalifikują kuskusu do wyboru o dużej zawartości składników odżywczych.

Podsumowując, kuskus jest pokarmem bogatym w węglowodany, błonnik i białko wytwarzanym z kaszy mannej i pszenicy durum. Ta północnoafrykańska podstawa znalazła swoją drogę w wielu częściach świata i wkrótce staje się ulubionym wśród wielu. Kuskus ma wiele potencjalnych i kilka znikomych skutków ubocznych. Biorąc pod uwagę, jak łatwo jest go gotować i jego wszechstronność w kuchni, dodanie go do diety jest bardzo łatwe. Jeśli jesteś uczulony na gluten lub unikasz glutenu w diecie, powinieneś trzymać się z dala od kuskusu.

Odpowiedzi eksperta na pytania czytelników

Czy kuskus jest zdrowszy od ryżu?

To zależy od tego, jaki rodzaj ryżu jest porównywany do kuskusu. W przypadku białego ryżu kuskus jest lepszy, ponieważ ma niższą liczbę kalorii 112 kalorii na 100g vs 130 kalorii na 100g. w przypadku brązowego ryżu kuskus ma niższą liczbę kalorii, ale brązowy ryż ma wysoki poziom błonnika 8G i białka 4G, vs 3,79 g i 1,14 g na 100g (8), (9).

Czy kuskus jest zdrowszy niż komosa ryżowa?

Quinoa jest lepsza i zdrowsza niż kuskus, ponieważ ma więcej witamin, minerałów, takich jak niacyna, tiamina i ryboflawina (10).

Czy mogę codziennie jeść kuskus?

Tak, można jeść kuskus codziennie.

Czy kuskus to rafinowany węglowodan?

Kuskus wytwarzany z pszenicy durum jest rafinowanym węglowodanem, podczas gdy pełnoziarnisty kuskus nie jest rafinowanym węglowodanem.

Czy kuskus jest bezglutenowy?

Nie, kuskus nie jest bezglutenowy.

Czy kuskus jest pokarmem pełnoziarnistym?

Nie, to nie jest pełnoziarniste jedzenie. Jest to produkt spożywczy wytwarzany z kaszy mannej i pszenicy durum.

Źródła

Artykuły na StyleCraze są poparte zweryfikowanymi informacjami z recenzowanych i akademickich prac badawczych, renomowanych organizacji, instytucji badawczych i stowarzyszeń medycznych, aby zapewnić dokładność i trafność. Przeczytaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej.

  1. Wartości odżywcze kuskusu
    https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169700/nutrients
  2. Selen: jego rola jako przeciwutleniacza w zdrowiu człowieka
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2698273/
  3. Efekty suplementacji selenem w profilaktyce nowotworowej u chorych na raka skóry. Randomizowane, kontrolowane badanie. Dietetyczna profilaktyka raka Grupa Badawcza
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8971064/
  4. Uszkodzenia tkanek wolnych rodników: ochronna rola składników odżywczych przeciwutleniających
    https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.1.6.3315807
  5. Grelina zwiększa apetyt i zwiększa spożycie pokarmu u ludzi
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11739476/
  6. Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka
    https://www.researchgate.net/publication/235978852_Dietary_fibre_and_human_health
  7. Odpowiedź kliniczna na leczenie błonnika pokarmowego przewlekłych zaparć
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8995945/
  8. Ryż, biały, długoziarnisty, Regula, r wzbogacony, gotowany
    https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168878/nutrients
  9. Ryż Brązowy
    https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/448566/nutrients
  10. Quinoa, Gotowane
    https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168917/nutrients

Czy ten artykuł był pomocny?

Powiązane

Poniższe dwie zakładki zmieniają zawartość poniżej.

Varsha posiada tytuł magistra biotechnologii. Łączy swoją wiedzę naukową i pasję do pisania, aby stworzyć reseętreści wspierane przez rch w domenie zdrowie i wellness. Jej pisanie koncentruje się na zdrowiu i wartościach odżywczych różnych składników i diet oraz na tym, jak czytelnicy mogą włączyć je do swojego codziennego życia.Kiedy nie pracuje, albo gotuje i próbuje nowych kuchni z rodziną, albo podróżuje i uchwyca chwile za pomocą swoich wierszy, bloga i aparatu fotograficznego.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts